Obiad z matiasem w roli głównej to danie nie tylko zdrowe, ale także pożywne, smaczne i szybkie. Idealne zwłaszcza w upalne dni, kiedy po prostu nie chce się gotować, ale jeść tak. Wtedy może być podany na zimno z ciepłymi dodatkami. Odpowiednie będą nawet tradycyjne matiasy w śmietanie. Śledziowy obiad sprawdzi się też w inne pory roku, już przygotowany na gorąco. Jest wiele dodatków, z którymi matiasy naprawdę wspaniale smakują. Wiele jest także sposobów ich przygotowania. Gdyby ktoś postanowił być na śledziowej diecie i nie chciał powtarzać raz zjedzonej potrawy, długo nie zabrakłoby mu pomysłów na kolejne dania.
Jakkolwiek będziemy przygotowywać matiasy, najpierw trzeba je namoczyć w wodzie i osuszyć. Później wystarczy wybrać jeden z poniższych przepisów i delektować się pysznym i pełnowartościowym daniem obiadowym.
Nasza propozycją na letnie danie ze śledzi jest matias z młodymi ziemniakami i cebulą. To bardzo łatwe do zrobienia danie. Młode ziemniaki gotujemy, polewamy roztopionym masłem i posypujemy posiekanym koperkiem. Filety posypujemy pokrojoną w drobną kostkę cebulą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy z jajkiem i kleksem śmietany albo startymi na tarce o grubych oczkach ogórkami małosolnymi.
Amatorów bardziej konkretnych posiłków z pewnością zainteresują matiasy panierowane. Najlepiej smakują z ziemniakami i sezonową surówką. Zamiast filetów można też wykorzystać śledzie wypatroszone i pozbawione głowy. Najbardziej popularna jest klasyczna panierka z mąki, jajka i bułki tartej. Do rozkłóconego jajka warto dodać pieprz, odrobinę soli i przyprawę do ryb. Wcześniej należy rybę skropić sokiem z cytryny. Ciekawy smak otrzymamy zamieniając bułkę tartą na płatki migdałowe. Kiedy mamy więcej czasu, możemy przygotować bardziej wymyślną panierkę, na przykład ze zmielonymi ziarnami kolendry, gorczycy i kopru włoskiego. Zamiast ziół wykorzystajmy otręby, które nadadzą panierce chrupkości.
Niezależnie od rodzaju panierki, śledzie zawsze smażymy na oleju, na złoto. Warto zadbać o to, aby cała porcja matiasów została wykorzystana. Jeśli co nieco zostanie po śledziowej uczcie, proponujemy przygotować śledzie opiekane. To nic innego jak smażone matiasy, które układa się warstwami na przemian z warstwami cebuli i zalewa octem z wodą i przyprawami, podobnie jak robi się to z surowymi filetami. Jedyna różnica jest taka, że tutaj wykorzystuje się zalewę gorącą, a tam zimną. Dzięki marynacie opiekane matiasy można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni i wykorzystać kiedy nie ma możliwości przygotować bardziej czasochłonnego dania.