Orientalny śledzik po sułtańsku, japońsku, grecku

Śledzie po sułtańsku, japońsku lub grecku coraz częściej goszczą na stołach Polaków. Są konkurencją dla dobrze zadomowionych u nas matiasów w śmietanie, rolmopsów w occie czy śledzi w panierce. Dla odmiany, może trochę z ciekawości, żeby poszerzyć kulinarne horyzonty i mieć własne zdanie o tego typu potrawach, warto spróbować właśnie tak przygotowanych śledzi.

Za sprawą rodzynek i koncentratu pomidorowego matiasy po sułtańsku są słodkawe, przez co zaskakujące w smaku. Takie śledzie na słodko są przez wielu bardziej cenione niż popularne śledzie na ostro.

Składniki:

3 filety matiasy

2 cebule

5 dkg rodzynek

3 łyżki oliwy

łyżka soku z cytryny

mały słoik koncentratu pomidorowego

łyżeczka musztardy

cukier, pieprz, sól

mleko

Wykonanie:

Matiasy moczymy w mleku. Osuszamy, kroimy na kawałki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w wodzie na kilka minut, odsączamy. Cebule obieramy i szklimy na oliwie. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz ryby), mieszamy, dusimy kilka minut, doprawiamy. Polewamy ułożone na półmisku matiasy.

Śledzie po japońsku tak naprawdę z Japonią nie mają nic wspólnego prócz nazwy. Obowiązkowo z groszkiem konserwowym i jajkami na twardo, są nie tylko świetną przekąską, ale także świąteczną potrawą. Mogą być przygotowane w postaci małych porcji albo sałatki.

Składniki:

5 płatów śledziowych

3 jajka ugotowane na twardo

2 ogórki kiszone

cebula

pół puszki groszku konserwowego

pieprz, sól

majonez

mleko

Wykonanie:

Namoczone w mleku śledzie osuszamy i kroimy na kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w plasterki. Ostudzone jajka kroimy na ćwiartki. Groszek odcedzamy. Na półmisku układamy kawałki śledzi, na nich plasterki cebuli i ogórka oraz ćwiartki jajka. Na każdą porcję kładziemy łyżeczkę majonezu. Posypujemy pieprzem i solą i groszkiem.

Ogórki, cebulę i jajka można pokroić w kostkę, wymieszać z kawałkami ryby, groszkiem, przyprawami i majonezem. W ten sposób otrzymamy śledziową sałatkę po japońsku.

Śledzik po grecku, podobnie jak ten po sułtańsku, jest w smaku słodkawy. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Składniki:

5 matiasów z zalewy octowej

3 cebule

3 marchewki

mały słoik koncentratu pomidorowego

po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

2 liście laurowe

sól, cukier

4 łyżki oliwy

4 łyżki wody

Wykonanie:

Matiasy odcedzamy i kroimy na cienkie paski. Cebule obieramy i siekamy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Każde z warzyw osobno szklimy na oliwie.  Łączymy ze sobą, dodajemy pozostałe składniki (oprócz ryby) i dusimy wszystko razem około kwadransa. Studzimy, mieszamy z rybą, schładzamy.

Smacznego!