Tradycyjny śledź po góralsku, zbójnicku, kaszubsku, kujawsku

Wśród potraw przygotowanych ze śledzi niezwykłą popularnością cieszą się dania przygotowane na sposób regionalny. Smakołyki te mogą wiązać się z konkretnym regionem Polski lub świata. Tak jest w przypadku matiasów po kaszubsku lub kujawsku. Nazwa potrawy może też wiązać się z określoną grupą ludzi. W tym przypadku góralami i zbójnikami. Natomiast śledzie po grecku i japońsku to już inna historia.

Zaczynamy od śledzi po góralsku. Oryginalny smak zawdzięczają czosnkowi i bryndzy.

Składniki:

5 matiasów

30 dkg bryndzy

6 łyżek śmietany

4 ząbki czosnku

po 2 łyżki groszku konserwowego i pokrojonej papryki marynowanej

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

natka pietruszki, szczypiorek

mleko

Wykonanie:

Obrany i drobno pokrojony czosnek ucieramy z pieprzem. Dodajemy bryndzę i sok z cytryny. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy z masą bryndzowo-czosnkową. Schładzamy. Dodajemy groszek, paprykę i zieleninę. Polewamy wymoczone w mleku i pokrojone matiasy. Ponownie schładzamy.

Śledzie po zbójnicku są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia nie potrzeba wielu składników.

Składniki:

5 matiasów

5 ogórków konserwowych

4 cebule

po 4 łyżki keczupu i oleju

łyżka musztardy

pieprz, sól, papryka ostra w proszku, cukier

Wykonanie:

Keczup, olej, musztardę i pokrojony czosnek mieszamy. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy. Zalewamy wcześniej przygotowane filety śledziowe. Schładzamy w lodówce.

Śledzie po kaszubsku to prawdziwy rarytas. Ich charakterystycznymi składnikami są rodzinki i koncentrat pomidorowy. W smaku są dość pikantne.

Składniki:

5 matiasów

2 cebule

duży słoik koncentratu pomidorowego

sok z cytryny

2 ziarna ziela angielskiego

2 listki laurowe

garść rodzynek

łyżka cukru

11 łyżek oleju

Wykonanie:

Cebule obieramy i drobno kroimy, szklimy na łyżce oleju. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki zalewy, gotujemy przez trzy minuty. Studzimy, zalewamy wymoczone w mleku i pokawałkowane matiasy. Dobrze schładzamy w lodówce.

Jeżeli matiasom towarzyszą jabłka to mowa o śledziach po kujawsku. Nie mają sobie równych.

Składniki:

5 matiasów

3 winne jabłka

2 łyżki oleju

słoiczek przecieru pomidorowego

pół opakowania majeranku

opakowanie mielonej ostrej papryki

sok z 2 cytryn

natka pietruszki

sól, pieprz

Wykonanie:

Z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, chwilę dusimy, studzimy. Zalewamy odsolone i pokrojone śledzie, schładzamy.

Smacznego!