Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/seo/public_html/280.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/seo/public_html/280.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Ryba po kaszubsku

Tradycyjny śledź po góralsku, zbójnicku, kaszubsku, kujawsku

Wśród potraw przygotowanych ze śledzi niezwykłą popularnością cieszą się dania przygotowane na sposób regionalny. Smakołyki te mogą wiązać się z konkretnym regionem Polski lub świata. Tak jest w przypadku matiasów po kaszubsku lub kujawsku. Nazwa potrawy może też wiązać się z określoną grupą ludzi. W tym przypadku góralami i zbójnikami. Natomiast śledzie po grecku i japońsku to już inna historia.

Zaczynamy od śledzi po góralsku. Oryginalny smak zawdzięczają czosnkowi i bryndzy.

Składniki:

5 matiasów

30 dkg bryndzy

6 łyżek śmietany

4 ząbki czosnku

po 2 łyżki groszku konserwowego i pokrojonej papryki marynowanej

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

natka pietruszki, szczypiorek

mleko

Wykonanie:

Obrany i drobno pokrojony czosnek ucieramy z pieprzem. Dodajemy bryndzę i sok z cytryny. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy z masą bryndzowo-czosnkową. Schładzamy. Dodajemy groszek, paprykę i zieleninę. Polewamy wymoczone w mleku i pokrojone matiasy. Ponownie schładzamy.

Śledzie po zbójnicku są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia nie potrzeba wielu składników.

Składniki:

5 matiasów

5 ogórków konserwowych

4 cebule

po 4 łyżki keczupu i oleju

łyżka musztardy

pieprz, sól, papryka ostra w proszku, cukier

Wykonanie:

Keczup, olej, musztardę i pokrojony czosnek mieszamy. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy. Zalewamy wcześniej przygotowane filety śledziowe. Schładzamy w lodówce.

Śledzie po kaszubsku to prawdziwy rarytas. Ich charakterystycznymi składnikami są rodzinki i koncentrat pomidorowy. W smaku są dość pikantne.

Składniki:

5 matiasów

2 cebule

duży słoik koncentratu pomidorowego

sok z cytryny

2 ziarna ziela angielskiego

2 listki laurowe

garść rodzynek

łyżka cukru

11 łyżek oleju

Wykonanie:

Cebule obieramy i drobno kroimy, szklimy na łyżce oleju. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki zalewy, gotujemy przez trzy minuty. Studzimy, zalewamy wymoczone w mleku i pokawałkowane matiasy. Dobrze schładzamy w lodówce.

Jeżeli matiasom towarzyszą jabłka to mowa o śledziach po kujawsku. Nie mają sobie równych.

Składniki:

5 matiasów

3 winne jabłka

2 łyżki oleju

słoiczek przecieru pomidorowego

pół opakowania majeranku

opakowanie mielonej ostrej papryki

sok z 2 cytryn

natka pietruszki

sól, pieprz

Wykonanie:

Z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, chwilę dusimy, studzimy. Zalewamy odsolone i pokrojone śledzie, schładzamy.

Smacznego!