Wśród potraw przygotowanych ze śledzi niezwykłą popularnością cieszą się dania przygotowane na sposób regionalny. Smakołyki te mogą wiązać się z konkretnym regionem Polski lub świata. Tak jest w przypadku matiasów po kaszubsku lub kujawsku. Nazwa potrawy może też wiązać się z określoną grupą ludzi. W tym przypadku góralami i zbójnikami. Natomiast śledzie po grecku i japońsku to już inna historia.
Zaczynamy od śledzi po góralsku. Oryginalny smak zawdzięczają czosnkowi i bryndzy.
Składniki:
5 matiasów
30 dkg bryndzy
6 łyżek śmietany
4 ząbki czosnku
po 2 łyżki groszku konserwowego i pokrojonej papryki marynowanej
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki, szczypiorek
mleko
Wykonanie:
Obrany i drobno pokrojony czosnek ucieramy z pieprzem. Dodajemy bryndzę i sok z cytryny. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy z masą bryndzowo-czosnkową. Schładzamy. Dodajemy groszek, paprykę i zieleninę. Polewamy wymoczone w mleku i pokrojone matiasy. Ponownie schładzamy.
Śledzie po zbójnicku są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia nie potrzeba wielu składników.
Składniki:
5 matiasów
5 ogórków konserwowych
4 cebule
po 4 łyżki keczupu i oleju
łyżka musztardy
pieprz, sól, papryka ostra w proszku, cukier
Wykonanie:
Keczup, olej, musztardę i pokrojony czosnek mieszamy. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy. Zalewamy wcześniej przygotowane filety śledziowe. Schładzamy w lodówce.
Śledzie po kaszubsku to prawdziwy rarytas. Ich charakterystycznymi składnikami są rodzinki i koncentrat pomidorowy. W smaku są dość pikantne.
Składniki:
5 matiasów
2 cebule
duży słoik koncentratu pomidorowego
sok z cytryny
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
garść rodzynek
łyżka cukru
11 łyżek oleju
Wykonanie:
Cebule obieramy i drobno kroimy, szklimy na łyżce oleju. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki zalewy, gotujemy przez trzy minuty. Studzimy, zalewamy wymoczone w mleku i pokawałkowane matiasy. Dobrze schładzamy w lodówce.
Jeżeli matiasom towarzyszą jabłka to mowa o śledziach po kujawsku. Nie mają sobie równych.
Składniki:
5 matiasów
3 winne jabłka
2 łyżki oleju
słoiczek przecieru pomidorowego
pół opakowania majeranku
opakowanie mielonej ostrej papryki
sok z 2 cytryn
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, chwilę dusimy, studzimy. Zalewamy odsolone i pokrojone śledzie, schładzamy.
Smacznego!