Śledzie w śmietanie z cebulką lub jabłkiem

Ile podniebień, tyle ulubionych potraw ze śledzi. I dobrze. Sposobów przyrządzenia tej ryby jest tak wiele, że każdy z nich ma grono prawdziwych fanów.  Niektórzy oddadzą wszystko za choćby najmniejszy kawałek śledzia w oleju, inni zamiast olejowej preferują zalewę octową, jeszcze inni najbardziej lubią śledzia w towarzystwie śmietany. Zwłaszcza, gdy doda się do niej idealnie pasującą do śledzia cebulkę i lub zamiast jabłko. Klasyczny przepis, z niewielkiej liczby składników, a efekt smakowy nie do zastąpienia. W wielu polskich domach to obowiązkowa potrawa świąteczna. Aby na pewno się udała warto zadbać o jakość produktów. Nie wolno także zapomnieć o namoczeniu matiasów w mleku.

Składniki:

6 świeżych filetów matiasów

2 średnie cebule

1 kwaśne jabłko średniej wielkości, na przykład antonówka

niecała szklanka mleka

mały kubek kwaśnej śmietany (najlepiej osiemnastoprocentowej, ale może być także dwunastoprocentowa)

sok z cytryny

ulubiona posiekana zielenina, na przykład pietruszka, koperek

sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

1. Filety myjemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą i moczymy godzinę. Po tym czasie znowu je płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

2. Filety zalewamy mlekiem i moczymy je dwie godziny. Następnie kroimy na równe, niezbyt duże kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Cebule obieramy, kroimy w cienkie plasterki lub piórka. Sparzamy wrzątkiem, odcedzamy.

4. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na plasterki.

4. Do śmietany dodajemy przyprawy i ewentualnie zieleninę. Mieszamy.

5. Na dnie miseczki układamy warstwę cebuli, jabłek i śledzi. Zalewamy  śmietaną. Czynność powtarzamy. Schładzamy.

Tak przygotowane śledzie, z racji kaloryczności śmietany, są znacznie bardziej pożywne niż śledzie w occie czy oleju. Szczególne dobrze smakują ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami i surówką. Podobnie jak zielenina, jabłko jest składnikiem opcjonalnym, może znaleźć się w potrawie, ale wcale nie musi. Jeśli nie mamy go pod ręką, danie zbytnio na tym nie ucierpi. Niewątpliwie jednak jabłko dobrze komponuje się ze smakiem pozostałych składników potrawy i zdecydowanie zaostrza jej smak.

Połowę śmietany można zastąpić majonezem. Ale nie jest to raczej propozycja dla tradycjonalistów. Do warstwy cebuli można dodać pokrojonego w cieniutkie plasterki ogórka konserwowego, ziemniaki, drobno posiekany czosnek a nawet… ananasa. Zamiast soku z cytryny możemy użyć octu. Filety solone możemy zastąpić matiasami w zalewie octowej. Wtedy nie trzeba ich już namaczać ani w wodzie, ani w mleku.

Smacznego!